Η εξέταση

Το Τεστ Μεταβολικού Προφίλ γίνεται με το μηχάνημα Quark CPET της εταιρίας COSMED. To μηχάνημα αυτό έχει τη δυνατότητα να μετράει τις ακριβείς καύσεις του βασικού μας μεταβολισμού αλλά και τον βαθμό στον οποίο καίμε λίπος και υδατάνθρακες στο σώμα μας, μέσω της ανάλυσης των αεριών των εκπνοών. Προχωρώντας όμως ένα βήμα παραπέρα, στο Metabolic Lab δημιουργήσαμε ένα πρωτόκολλο που μετρά τόσο τον μεταβολισμό σε κατάσταση ηρεμίας, όσο και τις καύσεις που κάνουμε και το ενεργειακό υπόστρωμα που χρησιμοποιούμε σε βασικές, καθημερινές μας δραστηριότητες, δηλαδή όταν καθόμαστε, όταν περπατάμε σε ήπιο ή πιο ζωηρό για εμάς ρυθμό.

Ο εξεταζόμενος φορά μια αποστειρωμένη μάσκα σιλικόνης που συνδέεται με το μηχάνημα και κάνει τις μετρήσεις ξαπλωμένος, καθιστός, αλλά και σε διάδρομο με ήπιο και ζωηρό περπάτημα. Συνολικά, η εξέταση διαρκεί περίπου 30’, ενώ η εξήγηση των αποτελεσμάτων και το πρόγραμμα διατροφής χρειάζεται επιπλέον 30’. H επανάληψη της εξέτασης γίνεται σε 12 και 24 εβδομάδες περίπου.

Το πρόγραμμα διατροφής

Το πρόγραμμα διατροφής διαμορφώνεται βάσει των αποτελεσμάτων, τον στόχο που θέτει ο κάθε εξεταζόμενος και δεν απαιτεί χρήση ζυγαριάς για τον ακριβή ορισμό των ποσοτήτων, ούτε και θέτει αυστηρό ωράριο με γεύματα ανά 2-3 ώρες. Αντιθέτως, αυτό που έχει σημασία είναι η κατανάλωση τροφών που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό, καθώς και η λήψη ικανοποιητικής ποσότητας τροφής ώστε να μην πεινάει και να καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες. Η ρύθμιση και η ενεργοποίηση του μεταβολισμού θα οδηγήσει σε φυσιολογικό αίσθημα κορεσμού. Θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη στην φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και η πείνα δεν θα γίνει κάτι που πρέπει να υπομείνουμε για να μην παχύνουμε, αλλά μια σεβαστή φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού που πρέπει να ικανοποιηθεί.